Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Dogodki in delavnice na domačiji Pr'Lenart 26.09.2022

Najava dogodkov na domačiji Pr' Lenart v septembru in oktobru:

 

  • Sobota 24. 9. 2022 ob 18. uri

Oblikovalski izziv 1498/2022 - zaključni večer in razglasitev zmagovalca

 

Udeleženci oblikovalskega izziva so na intenzivnem vikendu 10. in 11. septembra spoznavali domačijo Pr' Lenart. V času slabih dveh tednov pa individualno razvijali idejne zasnove. Predmet izziva je bila idejna zasnova večnamenskega pohištvenega kosa iz naravnih materialov, ki se oblikovno opira na tradicionalne in vernakularne oblikovalske principe Polhograjskega hribovja. Pohištveni kos bo postal del ambienta prenovljenega kozolca toplarja na domačiji Pr’ Lenart na Belem, ki služi kot prostor druženja in kreativnosti.

 

Na zaključnem večeru oblikovalskega izziva 1498/2022 bodo predstavili prejete rešitve, razglasili zmagovalca in podelili nagrado. Podelitvi ob 19. uri bo sledila otvoritev razstave izbranih projektov preteklih edicij razstave Konstruktivne Alpe in pogovor Živeti v Alpah.

 

Dogodek organizirata domačija Pr' Lenart in Kajža, stičišče za prenovo in trajnostno bivanje ter je del satelitskega programa BIO27: Supervernakularno, podpirata pa ga CzK in MAO.

 

Več na: https://www.facebook.com/events/1272119136867794?ref=newsfeed

 

  • Sobota 24. 9. 2022 ob 19. uri

Odprtje razstave Konstruktivne Alpe in okrogla miza Živeti v Alpah

 

Razstava predstavlja izbor prenov stanovanjskih objektov, ki so bile uvrščene v ožji izbor mednarodnega arhitekturnega natečaja Constructive Alps, ki poteka v okviru Alpske konvencije. Stavbna dediščina alpskega prostora je s svojo visoko arhitekturno vrednostjo in ključnim pomenom za lokalno kulturno krajino dobro izhodišče za razmislek o možnostih naseljevanja in bivanja v Alpah danes.

 

Ob odprtju bo potekala okrogla miza z naslovom Živeti v Alpah. Sodelujoči: Blanka Bartol (MOP), Saša Roškar (ZVKDS), Mojca Sfiligoj (Pr’ Lenart), Maruša Zorec (Arrea), Rok Žnidaršič (Medprostor). Moderira: Ajda Bračič (Kajža)

 

Pred dogodkom bo ob 18:00 na isti lokaciji potekala predstavitev rezultatov in razglasitev zmagovalca oblikovalskega izziva 1498/2022, ki je del satelitskega programa BIO27. Dogodek organizirata domačija Pr' Lenart in Kajža, stičišče za prenovo in trajnostno bivanje.

 

Več na: https://www.facebook.com/events/611106553806201

 

  • Nedelja 25. 9. 2022 od 10. do 16. ure

Delavnica Skupnostni prt na domačiji Pr' Lenart

- Izbira in izris vzorcev: Vida Kejžar
- Predstavitev vzorcev na prtih skozi dediščino: Anita Matkovič
- Delavnica izdelovanja skupnostnega prta: Mojca Senegačnik in Zvonka T Simčič

Ko na mizo pogrnemo skrbno izbran prt, postane ta točka, ob kateri se zberemo zaradi druženja, uživanja v hrani in pijači, iz navadnega kosa pohištva postane mesto, kjer smo »zbrani skupaj«. Prt, ki ga pogrnemo na golo mizo, vzpostavi ločnico med "vsakdanjim" in "ritualnim", med "delovnim" in "prazničnim", glede na simboliko barve prta in njegovega okrasja definiramo poseben čas, posredno določimo vsebino in namen druženja oz. rituala, ki se ob mizi odvija.

 

Na delavnici nam bo o svoji praksi spregovorila mojstrica Vida Kejžar, Anita Matkovič nam bo predstavila prt kot del tekstilne kulturne dediščine, udeleženci pa bomo v nadaljevanju z njuno pomočjo poiskali značilne vzorce, dekorativne elemente in simbole, ki jih najdemo na domačiji gostiteljev, posebej se bomo posvetili rezbarijam na dragocenih vhodnih vratih domačije in iz njih izpeljali motive za izdelavo vzorcev za naš skupnostni prt.

 

Zavod CCC se skozi projekt Hiša na hribu že 8 let v Občini Medvode aktivno ukvarja s povezovanjem sodobne umetnosti s kulturno dediščino ter povezovanjem z lokalnim laičnim prebivalstvom. V formi srečanj in delavnic te aktivnosti potekajo v glavnem na lokaciji pri Sv. Marjeti v Žlebah ali na domačiji Pr' Lenart na  Belem. Zaradi specifike okolja na Belem, kjer se lastniki trudijo dosledno ohranjati stavbno in kulturno dediščino, hkrati pa jo odpirati za sodobne umetniške prakse, izvajamo že nekaj let skupne aktivnosti v obliki umetniških rezidenc, razstav in drugih projektov. Na ta način dvigujemo nivo ponudbe tega področja iz pasivne udeležbe obiskovalcev - kot zgolj gledalcev - v njihovo vlogo aktivnih udeležencev. Trudimo se za prenos znanj med lokalnimi akterji in zunanjimi strokovnjaki, za ozaveščanje o pomenu kulturne dediščine na način, da jo skušamo prenašati v sodobnost - tudi skozi razvoj novih produktov, ki bi morda nekoč lahko postali zaščitna znamka, pomemben produkt - označevalec kulturnega dogajanja tega področja.

 

Udeležba na dogodku je brezplačna, zaželene pa so predhodne prijave - kontakt:
Sabina Španjol, JZ Sotočje Medvode, tel. 041 550-668; mail: sabina@sotocje.si

 

Delavnico organizirata Javni zavod Sotočje Medvode in Zavod CCC v sodelovanju z Domačijo Pr' Lenart.

 

Dogodek bo izveden v okviru Dni evropske kulturne dediščine 2022.

 

Več na: https://www.facebook.com/events/488311266486806?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22search%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D 

 

  • Nedelja 9. 10. 2022 od 9.00 do 16.00 ure

Delavnica suhizidne gradnje v Belem

 

V mesecu oktobru 2022 bo Urbanistični inštitut RS s projektom Smoties ponovno aktiven na Belem v Polhograjskih Dolomitih na domačiji Pr' Lenart, kjer so v juniju 2022 sodelovali pri odpiranju vrat kašče za širšo javnost z otvoritvijo prve razstave Smoties. Tokrat vas vabimo na enodnevno delavnico suhozidne gradnje, ki bo potekala v nedeljo, 9. 10. 2022, od 9.00 do 16.00 ure. Skupaj bomo obnovili podporni zid ob kašči domačije ter se in situ naučili tradicionalnih znanj gradnje suhih zidov. Delavnica bo tudi priložnost za razmislek, kako lahko suhi zidovi v odprtih prostorih podeželja prispevajo k oživljanju javnega prostora.

 

Kaj je suhozidna gradnja? Suhozidna gradnja je veščina zidanja brez uporabe veziva, pri kateri z odbiranjem razpoložljivega lokalnega kamna pridobljenega s čiščenjem in urejanjem zemljišč ter ob razumevanju skladnje nastajajo različni tipi trdnih kamnitih objektov (več na: http://www.nesnovnadediscina.si/).

 

Brezplačna delavnica bo potekala pod vodstvom Borisa Čoka, ki je registriran nosilec nesnovne kulturne dediščine. Že od mladosti se ukvarja s prenovo suhozidov po vsej Sloveniji, v zadnjem času pa tudi veliko izobražuje. Delavnica je organizirana v okviru projekta Smoties - Ustvarjalnost v majhnih in odmaknjenih krajih (Smoties - Creative works with small and remote places), ki ga v Sloveniji vodi Urbanistični inštitut RS. Pri organizaciji sodeluje tudi domačija Pr' Lenart.

 

V primeru zelo slabega vremena bo dogodek prestavljen (spremljajte nas na Fb UIRS).

 

S seboj imejte rokavice in primerno obleko, za hrano in pijačo bo poskrbljeno. Toplo vabljeni, da skupaj zavihamo rokave in se naučimo novih veščin ter v možganski nevihti premislimo potenciale javnih prostorih ob suhih zidovih!

Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na povezavi: https://forms.gle/3foDMuQ66z59UF4d9

Prijave so možne do 5.10.2022 oziroma do zapolnitve mest. Izobraževanje je brezplačno.

 

Posebej vabljeni prebivalci z območja krajinskega parka Polhograjski Dolomiti, kjer potekajo pilotne aktivnosti projekta Smoties.

 

Nudimo tudi prevoz za manjše število oseb iz lokacij Medvode, Ljubljana. Kontaktirajte nas do 5. 10. na nina.gorsic@uirs.si.