Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Ogledali smo si dobre prakse med Snežnikom in Nanosom 04.07.2023

V petek, 30. 6. 2023 smo v Krpanovem domu v Pivki pričeli z dvodnevnim posvetom LAS in srečanjem članov Društva za razvoj slovenskega podeželja (DRSP). Osrednja tema letošnjega srečanja je bila razvoj podeželja in varovanje okolja. LAS med Snežnikom in Nanosom, ki je bil gostitelj srečanja, namreč pokriva območje Ilirske Bistrice, Pivke in Postojne. To pa je območje, kjer je trajnostno gospodarjenje z naravnimi viri in danostmi zelo pomembno.

 

Po zajtrku polnem lokalnih dobrot so nas pozdravili predstavniki gostiteljev, in sicer iz LAS Med Snežnikom in Nanosom, RRA Zeleni kras in Javnega zavoda za turizem Pivka. Sledil je ogled Dine Pivke – centra o velikih zvereh. Občina Pivka je center, ki je središče zbiranja in podajanja informacij o pomenu ohranjanja velikih zveri, njihovi biologiji in ekosistemski vlogi, uredila v partnerskem sodelovanju v projektu CARNIVORA DINARICA (Interreg Slovenija - Hrvaška). Na zelo zanimiv način smo izvedeli veliko novih informacij o risih, volkovih in medvedih, ki so prisotni tudi na tem območju.

 

Nato smo si s kolesi ogledali Krajinski park Pivška presihajoča jezera. Območje, ki spada pod Naturo 2000, zajema 7 jezer. Vodna dinamika Pivških jezer se odraža v veliki biotski pestrosti rastlinskega in živalskega sveta. Ogledali smo si dve jezeri, Petelinjskega in Palškega, in četudi sta bili obe trenutno brez vode, je bila pokrajina čudovita. Martinovi pojedini (v teh krajih, v Sveti Trojici nad Pivko, je bil namreč doma Martin Krpan) so sledile viteške igre. S kolegi, ki delujemo po različnih LAS širom Slovenije, smo se pomerili v najrazličnejših igrah, pri večerji v Ekoturizmu Hudičevec pa se dotaknili najrazličnejših tem s področja, na katerem delujemo.

 

Soboto smo preživeli v Postojni. Dobili smo se v Centru trajnostne mobilnosti, ki postaja regionalna točka znanja na tem področju. Nudijo možnost izposoje in servisa koles in športne opreme, v neposredni bližini se ureja postajališče za avtodome. Ogledali smo si tudi brivsko-frizerki salon Ozbič, ki deluje že skoraj 100 let, njegova prenova pa je potekala tudi v okviru enega od LAS projektov. Naše srečanje smo zaključili v Podjetniškem inkubatorju Perspektiva, ki je organiziran kot mrežni inkubator in v sodelovanju z več občinami soustvarja regionalno podjetniško okolje regije. Navdušeni smo bili, koliko različnih podjetij razvija svojo dejavnost ravno v okviru inkubatorja in kaj vse se da narediti s pravimi idejami in zagonom.

 

Polni vtisov dobrih praks smo se vrnili vsak na svoj konec Slovenije v pričakovanju, da bomo v prihajajočem programskem obdobju skupaj z lokalnim prebivalstvom nadaljevali s projekti, ki ustvarjajo uspešne zgodbe lokalnega razvoja.