Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Sodelujte pri razstavi Tokovi prihodnosti 28.02.2022

Tokovi prihodnosti - s pogledom v preteklost

  

Slovenske reke imajo danes povsem drugo podobo kot so jo imele v preteklosti. Na njihov današnji izgled vpliva naše življenje ob rekah, kot tudi dejavnost reke same. Za veliko sprememb smo krivi ljudje z različnimi posegi in idejo, da reke ukrotimo. Generacije pred nami pa so z rekami znale živeti, zato je bilo življenje ob rekah zelo drugačno od današnjega.

   
Ljudje smo vse bolj ozaveščeni o pomenu rek in tudi v Zavodu Revivo si želimo obuditi miselnost, da so reke dragocen vir življenja. Nekateri se boste spomnili dogodka EkoReka v Mengšu, naravoslovnih delavnic, predstavitve vodomernih naprav FreeStation, filma Pšata - tok življenja itd. Letos načrtujemo nove aktivnosti s projektom »Tokovi prihodnosti«, kjer bomo združili moči Zavod REVIVO in AIA – Mladinski center Mengeš. V tem projektu želimo, poleg ostalih aktivnosti, o katerih vas bomo obveščali, predstaviti lokalne reke skozi zgodovino. Preslikati želimo čas izpred 200 let, dogodke v tistem času, kako so naši predniki živeli z njimi in kako danes z njimi živimo mi.

   

V Galeriji Domžale bomo v maju na Svetovni dan rib selivk (World Fish Migration Day), odprli prvo od osmih razstav s tematiko naših okoliških rek. Vabimo vas, da se vključite v pripravo razstave. Iščemo pomoč pri slikovnem materialu, torej da nam posredujete fotografije, ki so bile posnete ob lokalnih rekah in potokih. Dobrodošel je vsakršen slikovni prikaz, ki odslikava življenje, biotsko raznovrstnost, delo in dogodke ob rekah v preteklosti. Iščemo tudi spomine in družinske zgodbe ali prigode povezane s temi rekami. Pa naj bo to brskanje po tolmunih za ribami, lovljenje rakov po strugah, padec s kolesa v reko ali prvi poljub. Material bomo hvaležno in smiselno vključili v razstavo, zato prosimo, da pripišete kdaj (vsaj letnica ali obdobje) in na kateri lokalni reki ali potoku je dogodek/zgodba/fotografija nastala. Pripišite tudi avtorja ali lastnika slikovnega gradiva, da ga bom lahko na razstavi navedli. Vsako dodatno pojasnilo po vaši presoji je dobrodošlo. Razstavo z vašimi fotografijami si boste lahko ogledali v občinah Domžale, Trzin, Mengeš, Komenda, Vodice in Komenda. O natančnih datumih in lokacijah pa vas še obvestimo preko spletne in FaceBook strani projekta.

  

Material in informacije zbiramo do petka, 15. aprila. V popoldanskem času lahko pustite gradivo v AIA - Mladinskem centru Mengeš na Slovenski cesti 28 ali v Knjižnici Mengeš, Slovenska cesta 30, 1234 Mengeš oziroma nam ga (v elektronski ali fizični obliki) posredujete na eva.horvat@ozivimo.si ali z navadno pošto na naslov Zavod REVIVO, Staretova ulica 1, 1230 Dob.

  

Ne pozabite pustiti tudi svojih kontaktnih podatkov, da vam bomo vaše originale, s skrbnim ravnanjem, po reprodukciji lahko vrnili.

  

Sodelujte pri skupnem spoznavanju naših rek.

  

Dodatne informacije dobite na številki 041 419 408 (Eva Horvat).

  

Več o projektu si lahko preberete na www.evreka.si

Prišlo je do napake!