Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Strokovna ekskurzija v Grčijo 13.10.2022

Od 2. do 7. 10. 2022 je potekala strokovna ekskurzija v Grčiji, ki jo je organiziralo Društvo za razvoj slovenskega podeželja. Ekskurzije se je udeležilo 47 predstavnikov LAS iz cele Slovenije in predstavnica Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano ga. Marjeta Jerič. Ekskurzije sta se udeležila tudi dva člana LAS Za mesto in vas ter predstavnika vodilnega partnerja.

 

Program se je začel z obiskom Ministrstva za razvoj podeželja in hrano (General Secretary of Agricultural Policy and Management of Community Funfs, Managing Authority of Rural Development Programme Networking and Publicity Unit: www.agrotikianaptixi.gr; https://ead.gr ). Sprejeli so nas predstavniki generalnega sekretariata in nam predstavili Program razvoja podeželja v Grčiji v obdobju 2014-2020 in pripravo Strateškega načrta 2023-2027. V nadaljevanju smo si v spremstvu predstavnice LAG Achaia Elene Labropoulou ogledali številne primere dobrih praks.

 

Na otoku Salamina nam je koordinatorka LAG/FLAG of Attica ga. Christina Kalatha predstavila delovanje njihove organizacije. Za praktičen prikaz je poskrbela lokalna folklorna skupina, ki je predstavila nekaj tradicionalnih noš, ki so jih kupili v sklopu LAS. Ogledali smo si tudi Salamis jadralni klub, kateremu je LAS financiral nakup čolnov za treninge otrok. 

 

Obisk smo nadaljevali na območju LAG Achaia. Prvi postanek je bil v mestu Kalavrita, do katerega smo se, po zobati železnici z vlakom Odontotos, pripeljali skozi sotesko Vouraikos, ki jo je izdolbla istoimenska reka. V mestu smo imeli srečanje z županom g. Athanasiosom Papadopoulosom in go. Iro M. Tsimpri – direktorico Achaia razvojne agencije. Skupaj sta nam predstavila delovanje LAG Achaia.

 

Okus lokalno pridelane hrane smo spoznali na kmetiji Orias, kjer vsa hrana pride iz domačega vrta in okoliških kmetij. V okolici Kalavrite smo si ogledali Kalavrita Agricultural Dairy Cooperative, kjer od okoliških kmetov odkupujejo ovčja in kozje mleko ter izdelujejo slavni grški sir feta. S sredstvi LAS so zgradili prizidek tovarne in kupili lesene sode za shranjevanje sira. Oglede dobrih praks smo nadaljevali na ribji farmi, kjer gojijo postrvi brez uporabe kemikalij. Na hribovitem območju Kalavrite LEADER/CLLD sredstva usmerjajo tudi v turizem (smučanje, agro-turizem, pohodništvo, off road avanture). Sami smo si od turističnih naložb ogledali čudovito kraško jamo Cave of lakes in muzej o jami in kraških pojavih.

 

Po povratku na severno obalo Peloponeza smo se na občini v Aigio srečali z županom g. Apostolosom Karafotiasom. Ga. Chrysaula Christia nam je predstavila nekatere njihove projekte. Enega od teh - Alyki Wetlands Aigion smo si kasneje tudi ogledali.

 

Program ekskurzije je bil po zaslugi naših grških gostiteljev bogat in pester. Kljub temu pa je dopuščal dovolj časa za mreženje tudi med udeleženci samimi, spoznavanje grške kulture in oglede nekaterih najbolj prepoznavnih znamenitosti in spomenikov.

Prišlo je do napake!