Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Popravljalnica oblačil in špagetnica 26.04.2023

Na sončno soboto, 18. marca, se je v AIA – Mladinskem centru Mengeš odvil dogodek z naslovom Zelene spremembe. Dogodek je potekal v okviru projekta Tokovi prihodnosti, pod okriljem LAS Za mesto in vas. Projekt je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, Zavoda Revivo in AIA – Mladinskega centra Mengeš. AIA – McM ga je izvedla skupaj z društvom Kreativni nomadi, ki na območju Radomelj vodijo trajnostne delavnice s fokusom na izdelovanju uporabnih predmetov iz rezanih starih majic.

 

Ideja za dogodek je vzklila iz pogovorov z udeleženkami dogodka izmenjevalnica oblačil, ki ga v "Mladincu" vodimo enkrat mesečno. Po treh letih vodenja izmenjevalnice oblačil se je v skladišču Mladinca nabralo kar nekaj oblačil. Porodilo se je vprašanje, kam naj z njimi – saj jih že redno doniramo različnim organizacijam, kot so društvo Mozaik in Kralji ulice, presežki pa se še vedno kopičijo. Občasno se zgodi, da prejmemo oblačila, ki so narejena iz kakovostnih materialov, a so žal potrebna popravila. Kam z njimi? Kam z vsemi oblačili?

 

Pokazala se je priložnost in svoje ideje smo lahko uresničile v okviru evropskega projekta Tokovi prihodnosti. Dogodek je bil kolaborativen in soustvarjen z vsakim dragocenim doprinosom soudeleženih. Ena oseba je prinesla šiviljski stroj, druga šiviljske pripomočke. Na voljo smo imele torej osnovne potrebščine za kreativno predelovanje oblačil. Krpale smo nogavice, popravljale jakne, vezle in pletle preproge iz razrezanih promocijskih majic.

 

Popravljalnico oblačil in ogled krajšega filma ter kritični pogovor sem vodila Tea Vuga. Strokovno pomoč pri predelavi je nudila Taja Franko, dijakinja smeri Ustvarjalec modnih oblačil. Kreativne nomade sta predstavljali Mojca Kočar in Helena Crnič, ki sta udeleženkam prikazali, kako lahko stare bombažne majice predelamo v uporabne in estetske izdelke. Najprej smo se osredotočile na pravilno izrezovanje majic v trakove, ki jih imenujemo tudi špageti, ter pripravo trajnostne preje za nadaljnjo obdelavo. Iz pripravljene preje smo izdelale modne pletene verižice, unikaten modni dodatek za okoli vratu. Nadalje smo se preizkusile v makrame tehniki in z njo izdelale zapestnice iz preje. Na koncu smo se lotile še najbolj zagonetnega pletenja s prsti in spletle trajnostne preproge.

 

Dogodek se je zaključil veselih energij in novega upanja. Izrazila se je želja, da ga ponovimo. Lepo vabljeni vsi, ki bi se želeli udeležiti naslednje oblačilne akcije. Saj veste, skupaj gre lažje.

 

Kratki film, ki smo si ga ogledale na dogodku: https://www.youtube.com/watch?v=Ichj0ac3V_Y&t=15s   

 

Besedilo: Tea Vuga

Foto: Tea Vuga, Mojca Kočar

Povzeto po: Mengšan, april 2023 (https://www.menges.si/objave/glasilo-mengsan)