Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Uspešno zaključen projekt »Umetnost sodelovanja ranljivih skupin ljudi« 07.06.2023

Oktobra 2020 se je pričel izvajati projekt »Umetnost sodelovanja ranljivih skupin ljudi«. Osrednji del projekta je bila art terapija in sodelovanje uporabnikov skupnosti Barka (osebe z motnjo v duševnem razvoju), stanovalcev Centra starejših DEOS Medvode in učencev VIZ Frana Milčinskega Smlednik.

 

Konec maja 2023 se je zaključil projekt, s katerim so spodbujali aktivni življenjski slog, medgeneracijsko sodelovanje in aktivno staranje ter dvigovali kakovost življenja različnim ranljivim skupinam preko različnih aktivnosti.

 

Art terapija je usmerjena predvsem na slikarske in risarske tehnike na način, ki spodbuja kreativnost, obenem pa sledi izobraževalnemu procesu. Dveletni program za izvajanje art terapije sta oblikovali slikarki Andreja Eržen in Renata Grmovšek. Njihov program je bil specifičen, saj je primarno namenjen trem ciljnim skupinam - odraslim z motnjo v duševnem razvoju (v nadaljevanju MDR), starostnikom, učencem s čustveno vedenjskimi motnjami ter tudi udeležencem iz občin znotraj območja LAS, ki jih zanima likovno ustvarjanje. Program vključuje sproščanje z različnimi likovnimi tehnikami, risanje portreta z desno možgansko hemisfero, spoznavanje sebe in drugih udeležencev, akril na platno, spoznavanje umetnikov, skupinske slike, slike po navdihu – akvarel, suhi pastel, kolaž, grafične tehnike, poslikava mask, ipd.

 

Tekom projekta so ustvarjali na 4 likovnih kolonijah, razstavljali na 5 razstavah, izvedli več kot 140 šolskih ur skupinskih umetniških delavnic ter organizirali zaključni dogodek. Vodilni partner projekta je bilo Društvo za pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju – Barka, partnerji pa so bili še  DEOS Center Starejših Medvode, Občina Medvode, Vzgojno – izobraževalni zavod Frana Milčinskega Smlednik in KTV Medvode.

 

Zaradi izrednega zanimanja in pozitivnih izkušenj se je vodilni partner odločil, da nadaljuje z aktivnostmi art terapije, in sicer v okviru novega projekta, ki je bil sprejet na zadnjem javnem pozivu LAS Za mesto in vas.

 

Več o projektu si lahko preberete na sledeči povezavi - Uspešen zaključek projekta »Umetnost sodelovanja ranljivih skupin ljudi« - Skupnost Barka.

Prišlo je do napake!