Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Kako (p)ostati glasnik narave? 25.01.2024

V prostorih KUD Sora je v sredo 24. 1. 2024 potekala delavnica »Zimske rastline«. Delavnico, katere se je udeležilo okoli 15 domačinov, je vodila dr. Katja Rebolj, poznavalka in raziskovalka lokalnih jedilnih in zdravilnih rastlin ter tudi podpredsednica LAS Za mesto in vas.

 

Uvodoma so se predstavili udeleženci, ki se tudi že sami ukvarjajo z nabiranjem zelišč in divjih rastlin. Katja Rebolj je nato predstavila svoje delo nabiralke ter projekt Približajmo Polhograjce, v okviru katerega se je ta delavnica izvedla.

 

Projekt ima dva glavna cilja. S spodbujanjem uporabe javnega prometa zmanjšati negativne vplive prometa na to naravnogeografsko in družbenogeografsko pestro območje Polhograjskih Dolomitov. Z izvedbo delavnic ter razvojem tržnega produkta (sladice iz lokalnih sestavin) pa povezati in predstaviti lokalne ponudnike in njihove kmetije. Na tak način želijo partnerji projekta (Občina Medvode, Franc Logar, Žiga Kršinar – oba nosilca dopolnilne dejavnosti na kmetiji) območje Polhograjskih Dolomitov približati tako obiskovalcem kot tudi lokalnim prebivalcem.

 

Udeleženci so vodji delavnice zastavili vprašanja v zvezi z nabiranjem, shrambo in uporabo jedilnih in zdravilih rastlin. Ob jedeh, popestrenih z različnimi rastlinami, ki jih je pripravila Katja Rebolj, se je tako razvila prijetna debata. Udeleženci so bili hvaležni za vse nasvete in obljubili, da bodo (p)ostali glasniki narave.