Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Obisk LAS Srce Slovenije 18.03.2024

Čas, ko se začenja novo programsko obdobje in ko dnevi postajajo toplejši, je čas primeren za ogled dobrih praks. Petek, 15. 3. 2024, smo preživeli skupaj z ekipo LAS Srce Slovenije. To je naš sosednji LAS, ki pokriva območje občin Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji.

 

Dan smo začeli v Trzinu, kjer smo si ogledali rezultate projektov Center modrosti in vitalnosti ter Muzej na prostem. Nato smo se ustavili v Komendi, kjer nas je sprejela direktorica Inštituta Antona Trstenjaka, mag. Ksenija Ramovš. Skupaj z Zavodom Medgeneracijsko Središče Komenda so namreč izvedli tri uspešne projekte na področju kakovostnega in aktivnega staranja, oskrbe na domu, zagotavljanja socialne vključenosti ter medgeneracijskega sodelovanja.

 

Pot nas je nato vodila na območje LAS Srce Slovenije. V Samostanu Mekinje so v zadnjih štirih letih skozi pristop LEADER/CLLD letih izpeljali tri projekte. V sklopu teh so obnovili del samostana, zasadili samostanski zeliščni vrt, ustanovili lastno blagovno znamko Doroteja, izvedli razstavo o zgodovini samostana, pomladili mekinjski travniški sadovnjak ter izpeljali vrsto predavanj in delavnic.

 

Zaključili smo na Levčevi domačiji v Dolu pri Ljubljani. Občina je bila partner pri večih projektih, nekateri od teh so med drugim prispevali k obnovitvi stare domačije, kjer ima sedaj sedež občinska uprava ter najrazličnejša lokalna društva. S projektom “Park življenja” so, skozi zeliščarsko in sadjarsko tradicijo, lokalno prebivalstvo in obiskovalce sejmov, ozaveščali o pomenu naravne in kulturne dediščine. V sklopu projekta “Čebelja pravljica povezuje” je bil postavljen čebelnjak, ki bo služil kot učno-turistični objekt. Spekli smo si tudi kosilo, in sicer s pomočjo predstavnic Aktiva žena Plamen, ki sta nam pomagali pri pripravi in peki pletenice.

 

Poleg samega ogleda rezultatov posameznih projektov, so taka druženja tudi priložnost za izmenjavo izkušenj ter pridobivanje idej za vse, ki delamo na področju LAS. Hvala vsem partnerjem, ki ste si vzeli čas in nam predstavili, kaj vse je možno izpeljati v okviru LAS projektov.