Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Sosedje s Hrvaške na obisku 06.06.2024

Skupina 20 predstavnikov Lokalne akcijske skupine Virovitički prsten in Občine Pitomača se je odpravila na tridnevno študijsko potovanje v Slovenijo. Na svoji poti iz Virovitice, kraja, ki leži na severovzhodu Hrvaške, nedaleč stran od madžarske meje, so se najprej ustavili v LAS Posavje. Na poti nazaj proti Slavoniji so se ustavili še v LAS Suhe krajine, Temenice in Krke. Torek, 4. 6. 2024, pa so preživeli skupaj z nami, predstavniki LAS Za mesto in vas ter LAS Sožitje med mestom in podeželjem.

 

Cilj njihovega študijskega potovanja je bil pridobivanje in izmenjava izkušenj in novih znanj preko primerov dobrih praks ter krepitev zmogljivosti deležnikov (to so predstavniki javnega, gospodarskega in zasebnega sektorja iz Hrvaške in Slovenije).

 

Predstavnice vodilnega partnerja (RRA LUR) smo našim sosedom pripravile raznolik program, s katerim smo jim želele predstaviti bogastvo našega lokalnega območja ter pokazati rezultate nekaj izvedenih projektov v preteklem programskem obdobju.

 

Srečali smo se na Igu, kjer nas je pozdravil župan Zlatko Usenik. Na kratko je predstavil območje Občine Ig ter gostom zaželel dobrodošlico. Nato smo prisluhnili predstavitvi Josipa Pintarja, ki vodi CIZO - Zavod za razvoj podeželja. Zavod je bil namreč v preteklem programskem obdobju vodilni partner LAS Sožitje med mestom in podeželjem. Na terenu smo si pogledali rezultate projekta »Stalna razstava v interpretacijskem centru«. Razstava je del Hiše Morostig, ki preko devetih tematskih enot predstavlja raziskovanje Ljubljanskega barja in kolišč. Skupaj z vodičko smo se prehodili tudi do samih kolišč. V prelepem naravnem okolju so v lanskem letu odprli rekonstrukcijo kolib, preko katerih imajo obiskovalci možnost spoznati koliščarsko življenje pred več kot 6000 leti.

 

Na skrajnem severovzhodu Ljubljane, kjer se nahaja turistična kmetija Pri Lazarju so nam postregli odlično domače kosilo. Gostje so bili navdušeni nad razgledom, saj se od tu vidi celotna Ljubljanska kotlina, vse do Triglava. To razgledišče na obrobju Ljubljane je bilo tudi del enega od projektov (»Ljubljana in Slovenija na dlani«).

 

Pot smo nadaljevali proti območju LAS Za mesto in vas. V Študi sta nas pri čebelnjaku sprejela Andrej Jus, predsednik Čebelarskega društva Domžale ter Nika Pengal, čebelarka in apiterapevtka. Predstavila sta delovanje društva ter njihovo sodelovanje pri projektu »BeeZoo Za ohranjanje okolja«.

 

Naš zadnji postanek je bil v Dobu pri Domžalah. Tu se nahaja Jarina, zadruga za razvoj podeželja. V njihovi trgovinici so na voljo različni lokalni pridelki in produkti, skrbijo pa tudi za dobavo lokalne hrane v številne šole in vrtce. Kot vodilni partner pri projektu »Lokalno je zdravo« so se prijavili na enega od javnih razpisov, kjer so vzpostavili nove prodajne poti lokalnih pridelkov. Z manjšo pogostitvijo, ob spremljavi hrvaških in slovenskih melodij klavirske harmonike, smo v eko sadovnjaku Miš na Gorjuši zaključili dan.

 

Veseli nas, da smo lahko gostili predstavnike LAG Virivitički prsten ter upamo na še kakšno izmenjavo dobrih praks v prihodnje.