Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Za lokalno hrano – For local food 19.06.2024

Odzvali smo se vabilu sosednjega LAS Srce Slovenije, ki je 18. junija 2024 organiziralo mednarodno konferenco na temo lokalne hrane in kratkih dobavnih verig.

 

Konferenca je bila namenjena predstavitvam dobrih praks, slovenskih in tujih. Pogled na slovensko kmetijsko politiko danes in jutri je predstavila dr. Leni Ozis z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Žiga Kršinar z Ekološke kmetije Kršinar v Topolah pri Medvodah (sicer član našega LAS Za mesto in vas) je predstavil izzive slovenskega kmeta iz prakse. Ker je bil poudarek konference tudi na kratkih dobavnih verigah v javnih zavodih, sta svoj vidik predstavila Kristijan Adamlje iz Zadruge Koreninica (zadruga skrbi za dobavo lokalno pridelane hrane v šole in vrtce) ter Anita Mikša iz Osnovne Šole Gradec.

 

Konferenca je del projekta Za lokalno hrano. Projekt podpira lokalne pridelovalce, povečuje samooskrbo in izboljšuje dostop do svežih, lokalno pridelanih živil. LAS Srce Slovenije te dni gosti številne partnerje iz tujine. Ti so nam predstavili dobre prakse iz svojega okolja. REKO – model za prodajo lokalnih živil brez posrednikov je predstavil finski partner. Švedska predstavnica je spregovorila o načinih spodbujanja lokalne pridelave hrane in podnebju prilagojene hrane. Zanimivo predstavitev o paradižniku, kot sredstvu za izobraževanje otrok in odraslih je imela Poljakinja iz Doline Bawole Serce. Litvanska partnerica je predstavila enega od vrtcev, kjer imajo otroci vsak dan postreženo več vrst zelenjave in ekološko pridelano hrano. Na koncu sta spregovorili še predstavnici LAS iz Latvije in Sardinije o tem, na kakšen način njihovi LAS podpirajo pridelavo in potrošnjo lokalno pridelane hrane.

 

Konferenco smo zaključili z »okusi Kamnika« v prijetnem okolju Samostana Mekinje s še večjim zavedanjem o tem, kako pomembno je spodbujati pristop »od vil do vilic« v lokalnem okolju.