Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Trzin
Občina Vodice
Občina Medvode
Občina Mengeš
Evropski kmetijski sklad I feel Slovenia
Nazaj na seznam

Dobre prakse Madeire 20.11.2024

Predstavniki LAS Za mesto in vas smo se pretekli teden udeležili strokovnega usposabljanja z ogledom dobrih praks na Madeiri, ki ga je organiziralo Društvo za razvoj slovenskega podeželja (DRSP). Strokovni program, ki ga je pripravila Adrama - združenje za razvoj samostojne regije Madeira in vodilni partner LAS Adrama, je vključeval predstavitev rezultatov izvajanja programa LEADER na Madeiri s predstavitvijo dobrih praks in bilateralnimi sestanki.

 

V štirih dneh smo si ogledali številne primere dobrih praks, med drugim tudi Tematski park Madeiraobmočje Santana; Estação elevatória do Lombo do Urzal– sistem upravljanja z vodo za pitje in vodo za namakanje v kmetijstvu (sofinancirano z EU sredstvi); Projekt Terra Bona; Turizem na podeželju - Crescer Sem Risco - medgeneracijski center, São Vicente; Projekt Zootechnical Station (sofinancirano s sredstvi LEADER/CLLD); Centra Calheta Mariculture – tehnična in znanstvena podpora morski ribogojni industriji; Muzej Calheta Mill – muzej sladkornega trsa; Muzej Banana - umetniške instalacije na področjih zgodovine, prevoza, prihodnosti in prehransko vloge madeirske banane (sofinancirano s sredstvi LEADER/CLLD) idr.

 

Osrednji dogodek usposabljanja, je bil strokovni posvet z upravljalci programa LEADER/CLLD in predstavniki obeh LAS na Madeiri, ki so predstavili rezultate izvajanja programa LEADER in različne dobre prakse. Dr. Marco Caldeira, Regionalni direktorat za kmetijstvo, je poudaril pomen programa za kmetijstvo in trajnostni razvoj na otoku Madeira, regionalni vodja PEPAC, inž. Jao Avelino G. Baptista pa je podrobneje predstavil ukrepe. Mojca Metličar in Greta Elizabeta Černilogar, podpredsednici društva DRSP, sta orisali pristop izvajanja programa v Sloveniji in vlogo DRSP pri njegovem izvajanju. G. Henrique Silva, Adrama, in predstavnik LAS ACAPORAMA sta predstavila projekte na področju turizma in upravljanja z vodo. Predstavljen je bil tudi projekt, ki se nanašajo na lokalno gastronomijo v čudovitem vinogradu.

 

Dragocene izkušnje, ki smo jih pridobili na usposabljanju, bomo prenesli v naše delo pri razvoju podeželja in z veseljem delili nove ideje ter spoznanja z našimi partnerji in skupnostjo.