Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Ekskurzija za šolarje, praženi krompir v GD Šinkov Turn 15.11.2021

PGD Šinkov Turn v prostorih gasilskega doma pripravlja Muzej prostovoljstva. V okviru projekta Muzej.1925 so obnovili skupne prostore, ki bodo predstavljali pomembne dosežke gasilcev skozi zgodovino: vse od pokalov in priznanj do anekdot in zgodb pogumnih dejanj gasilcev, katerih poklic je vseskozi temelji na prostovoljstvu in občutku solidarnosti v družbi. 

  

Učenci zadnje triade OŠ Vodice so dve leti sodelovali pri projektu MUZEJ.1925 pod vodstvom profesorice Andreje Bečan. Zbirali so zgodbe o prostovoljstvu v lokalnem okolju, ki bi bile za projekt zanimive. Sodelovanje smo sredi oktobra zaključili z nagradno ekskurzijo.

  

Odpravili smo se na Brnik. Inštruktor Tone nam je predstavil delo v Adrii Tehnika, kjer servisno pregledujejo in vzdržujejo letala po mednarodnih standardih. Opazili smo skrbno čiščenje sedežev in vsakega kotička letala, ogromno je bilo različnih vrst napeljav okrog vsakega motorja in vsakovrstnih preverjanj. Kako majhno je videti prazno letalo za 150 ljudi! Všeč so nam bile poslikave na zračnih plovilih različnih lastnikov. Videli smo tudi najstarejši hangar, ki je spretno pokrpan od posledic bombandiranja 1991.

  

»Učenci nagradnega izleta niso pričakovali, zato je bilo veselje še toliko večje. Vsi so se odzvali povabilu PGD Šinkov Turn. 13. oktober 2021 so si najbolj zapomnili po letalu brez sedežev, v katerega so vstopili, zapletenem letalskem motorju, številu delavcev, ki se ukvarjajo s popravilom letala, in prezračevalnem sistemu, ki oskrbuje te jeklene ptice z zrakom.«

  

Odpravili smo se tudi v Izobraževalni center za zaščito in reševanje na Ig. Mednarodni inštruktor in ekspert za vrvno tehniko Marko je predstavil njihovo delo, učenje in izzive. Sodelujejo z gasilci, vojaki in medicinsko stroko. Inštruktor je omenil tudi prednosti mednarodnega sodelovanja z različnimi državami in inštitucijami. Prikazal je delo z izolirnimi dihalnimi aparati ter postopke pri usposabljanju za tehnično reševanje in za nevarne snovi. Ogledali smo si še kompleks kontejnerjev za vroče treninge (z ognjem). Po kosilu je vsak od nas povedal, kaj si je v tem dnevu najbolj zapomnil, in končali ekskurzijo z igro ’darilo potuje’.

  

»Na Igu, na obisku pri gasilcih, sta jih najbolj navdušila bazen za reševanje iz vode in gasilska vaja z gašenjem v požarni hiši, polni dima in ognja. Nepozabno je bilo kosilo, učenci so bili presenečeni nad ponudbo hrane in tišino v jedilnici. Vsi udeleženci izleta se iskreno zahvaljujemo PGD Šinkov Turn za organizacijo in za povabilo k sodelovanju v projektu MUZEJ.1925.«

  

V drugi polovici oktobra smo povabili gasilce, donatorje in novinarje na krajši ogled priprav za muzej. Posebno veseli smo bili udeležbe kolegov lovcev iz LD Vodice. Ponosno smo razkazali prenovljene prostore našega doma. Zdaj še čakajo na zadnjo fazo opremljanja, da bodo zažareli v novi, muzejski namembnosti. Hkrati smo popestrili večer z dvobojem, katera ekipa pripravi boljši praženi krompir. Na kraju samem smo sestavili tričlansko komisijo (v njej je bila tudi predstavnica PGD Dvor) in delala je tako zavzeto, da je s krožnika za ocenjevanje pojedla prav vse. Častni naziv »najboljši kuhar tenstanega krompirja 2021« gre lovcem, tesno za njimi pa se je uvrstila ekipa ŠtefKo. Večerja, ki je sledila, je bila zelo okusna. Za piko na i smo izpeljali še mini tombolo.

  

Avtorici besedila in fotografij:

Marija Kunstelj, PGD Šinkov Turn
Andreja Bečan, OŠ Vodice