Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Obisk državnega sekretarja Antona Hareja v Medvodah 08.03.2022

Občino Medvode je v ponedeljek, 7.3.2022, obiskal Anton Harej, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Glavna tema obiska je bila predstavitev projektov Stara hišna imena I, II in III, ki smo jih prek Lokalne akcijske skupine Za mesto in vas v občini Medvode izvajali med leti 2018 in 2021.

  

Projekt je predstavil Klemen Klinar iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, ki je bila izvajalec vseh treh projektov. Občina Medvode je bila zelo uspešna v prvem programske obdobju LAS Za mesto in vas, saj so mnogi projekti, sofinancirani iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Evropskega sklada za regionalni razvoj, izboljšali kvaliteto življenja po različnih krajih v občini. Roman Medved, predstavnik Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, ki ji je zaupana vloga vodilnega partnerja LAS Za mesto in vas, je predstavil primere dobre prakse projektov »od spodaj navzgor«.

  

Državni sekretar si je ogledal tudi Tržnico Medvode, ki zadnja leta postaja vse bolj priljubljena točka srečevanja in lokalnim kmetovalcem ponuja možnost neposredne prodaje lokalne hrane. Župan Nejc Smole je gosta popeljal tudi na ogled Dolinčkove hišo v Dolu, ki sodi med najbolj kakovostne in redko ohranjene objekte kmečkega stavbarstva iz 17. stoletja v širšem ljubljanskem prostoru. V Vašah je sledil ogled primera ulice, kjer je bil v sklopu projekta Stara hišna imena velik del hiš označen s hišnimi imeni na glinenih tablicah in kjer so stara hišna imena v rabi še danes.

  

Tekst in fotografije: Arhiv novic Občine Medvode