Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Obisk kmetij v okviru projekta Lokalno je zdravo 01.04.2022

Namen projekta Lokalno je zdravo uvedba kratke dobavne verige med javnimi zavodi v občini Medvode in lokalnimi pridelovalci. V okviru projekta so k sodelovanju povabili vse medvoške kmete, od teh se jih je odzvalo 14, ki bi želeli sodelovati in začeti lastne pridelke prodajati tudi v medvoške šole in vrtce.

Zadruga Jarina kot vodilni partner je vse kmetije obiskala tudi na terenu in z njimi naredila podrobnejšo anketo o količinah pridelanih živil, možnostih razširitev in preusmeritev v druge kulture. Na drugi strani so s strani Vrtca Medvode in vseh štirih osnovnih šol prejeli količine hrane, ki jih trenutno naročajo, ter predloge porabe lokalnih živil, ki bi jih lahko naročili pri medvoških kmetovalcih. V okviru projekta je bila izvedena tudi ekskurzija na Dolenjsko, ki so se je udeležili medvoški pridelovalci. Izvedenih je bilo tudi več izobraževalnih dogodkov za starše in otroke, med drugim z gospodom Antonom Komatom, na temo prehranske suverenosti lokalne skupnosti. Projekt bodo nadaljevali z javnim pozivom, na katerega se bodo prijavili lokalni pridelovalci ter na tak način predlagali ceno in količino živil, ki jo lahko zagotovijo na njihovi kmetiji, sam postopek pa se bo zaključil s pogajanji. Po zaključenem postopku se bodo sklenile pogodbe za dobavo posameznih pridelkov, med posameznim pridelovalcem (kmetom) in posameznim javnim zavodom. 

V okviru projekta Lokalno je zdravo so 28. marca 2022 skupaj z vodji šolske prehrane in ravnatelji osnovnih šol v občini Medvode ter Vrtca Medvode obiskali 8 kmetij na območju občine Medvode, ki so bile pripravljene predstaviti svojo kmetijo. Namen obiska je bil, da vodje šolske prehrane spoznajo delujoče kmetije v občini in njihovo ponudbo ter izrazijo lastne potrebe po določenih živil, ki bi jih javni zavodi lahko naročali od lokalnih pridelovalcev.

Ogled so začeli na kmetiji Pr' Andrej v Žlebeh, kjer so prikazali proizvodnjo motnega jabolčnega soka in soka aronije. Ogledali so si tudi destilarno in storitev stiskanja sadja. Pot so nadaljevali do Kmetije Malenšek v Žlebeh, kjer je gospodarica kmetije predstavila njihov način pridelave mlečnih izdelkov: seneno mleko, več tipov trdih sirov, skuto, sladko in kislo smetano, skutne namaze, kajmak, maslo. Gospodar kmetije Mihevc v Goričanah je razkazal rastlinjak v katerem goji različne vrste zelenjave npr. paradižnik, papriko, solato, korenje, bučke, kumare, peteršilj in čebulo. Predstavil je tudi vse težave s katerimi se vsakodnevno sooča pri pridelavi. Na kmetiji Kovač so izvedeli, da se ukvarjajo s pridelavo zelenjave, krompirja, buč ter različnih vrst mok. Nato so se odpravili na nasprotno stran Save in obiskali ekološko kmetijo Pr' Črnet na Verju, kjer so lahko opazovali predelavo žit na domačem mlinu na kamen v moke, zdrobe in kaše. Kmetija ima tudi pekarno, kjer nastaja domači kruh, piškoti in drugi pekovski izdelki. Ogledali so si tudi ekološki način proste reje goveda. Pot so nadaljevali do kmetije pr' Tonc v Zgornjih Pirničah, kjer nudijo sveže mleko in fižol češnjevec. Na kmetiji Jeraj iz Smlednika se ukvarjajo s pridelavo sadja (jabolka, češnje, slive, maline, ameriške borovnice) in pridelavo zelenjave. Na pobočju pod Kalvarijo se nahajajo njihovi nasadi jabolk in nekaterega drugega sadja. Ogled so zaključili na kmetiji Mis v Zavrhu pod Šmarno goro, kjer so si ogledali sirarno ter degustirali njihove mlečne izdelke: sadne, navadne jogurte, trde sire, maslo, skuto in drugo. 
 
Tekst in naslovna fotografija: Arhiv novic Občine Medvode