Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Utrinki iz dogodka EkoReka ob reki Kamniška Bistrica 16.05.2019

Celodnevni dogodek smo pričeli s telovadbo ob 7:30 uri ob obrežju Kamniške Bistrice ter z druženjem udeležencev Šole Zdravja. Sledila je ena izmed najpomembnejših aktivnosti za lokalno skupnost - okrogla miza na temo preteklega in prihodnjega upravljanja s Kamniško Bistrico. Razpravo je zasnovala dr. Polona Pengal (strokovna direktorica Zavoda Revivo), na njej pa so se o Kamniški Bistrici pogovarjali: mag. Renata Kosec (podžupanja Občine Domžale), dr. Urša Koce (Občinska svetnica Občine Mengeš), dr. Marjetka LEvstek (CČN Domžale-Kamnik/Slovensko društvo za zaščito voda - SDZV), Martin Movern (predsednik RD Bistrica-Domžale), dr. Aleš Bizjak (Direkcija Republike Slovenije za vode - DRSV), univ. dipl. inž. kem. inž. Petra Repnik Mah (DRSV) in Roxanne Diaz (predstavnica evropskega projekta AMBER).

 

Kot rezultat okrogle mize so bili v obliki deklaracije podani prvi predlogi o skupnem upravljanju celotnega porečja Kamniške Bistrice, pobuda za vzpostavitev vodne demokracije, namere o uvajanju modernejših pristopov ipd. Deklaracija je namenjena usmerjanju in spodbujanju modernega, celostnega in vključujočega upravljanja s porečjem Kamniške Bistrice, ki bo sočasno zagotavljalo okoljske, socialne in ekonomske koristi lokalnemu prebivalstvu.

 

Teme, ki so se jih lotili, zadevajo vse prebivalce na območju porečja Kamniške Bistrice, kar je bilo razvidno tudi iz številnih komentarjev in predlogov iz občinstva.

 

Preko celega dneva smo na številnih naravoslovnih delavnicah z Društvom Biodiva spoznavali biotsko pestrost reke in odkrivali katere ličinke žuželk živijo med rečnimi prodniki in nas v stadiju odraslih živali obletavajo med sprehodi. Slovensko odonatološko društvo je predstavilo kačje pastirje in njihove značilnosti, Društvo za opazovanje ptic pa imena in značilnosti ptic, ki jih dnevno videvamo ob Kamniški Bistrici ter o posebnostih njihovega pisanega perja. Številne obiskovalce so presenetile tudi raznolike vrste rib, ki smo jih strokovnjaki Zavoda Revivo prikazovali v akvariju in ogromen ribji poligon, kjer so morali otroci, kot ribe v času gorvodnih selitev, prečkati številne antropogene in naravne ovire in lahko na lastni koži spoznali kako pomembni so funkcionalni ribji prehodi za vodne organizme. Popoldan so otroci in mladi dobili priložnost, da skupaj z Zavodom 1-2-3 iz lego kock predstavijo obrečni prostor, ki si ga želijo - in ob njihovi reki ni manjkalo niti zelenja niti raznolikih kotičkov v strugi.

  

Fotografije si lahko prenesete prek te povezave.

V priponki program dogodka in letak s podrobnejšimi informacijami.

 

Avtorica teksta: Eva Horvat

Vir fotografij: Zavod Revivo, 2019