Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Naravoslovne EVREKA delavnice z osnovnošolci 05.06.2019

Zavod REVIVO in HD&H so s sodelovanjem učencev iz OŠ Komenda Moste in OŠ Mengeš izvedli šest delavnic na prostem, ob reki Pšati. Občutenje toplega sonca, raziskovanje okolice, spoznavanje novih organizmov in povezovanje teorije iz učbenikov s praktičnimi izkušnjami na terenu, so bile stvari, ki so jih učenci izpostavili tekom delavnic in zaradi katerih si želijo, da bi delavnice ponovili.

  

Tekom delavnic so učenci spoznali razlike med tekočimi in stoječimi vodnimi telesi, spreminjanje vsebnosti hranilnih snovi v reki od izvira do izliva, hitrost toka, vrstno pestrost, temperaturo, sestavo sedimenta, ipd. Podrobneje so se seznanili s pestrostjo dvoživk in spoznali so, zakaj v Pašti pri igriščih paglavcev ne moremo pričakovati.

  

Raziskovali so vrstno pestrost rečnega dna in se naučili znanstveno poimenovanje organizmov. Učenci so ob pogledu na strugo precej dvomili o uspešnosti vzorčenja, kljub vsemu pa so upali, da odkrijemo kakšno novo vrsto, ki bi ji lahko nadeli novo latinsko ime. Tekom delavnic nas je ničkolikokrat presenetila tudi dežna ploha ali pa nam je škornje zalila voda. A navdušenje nad vzorčenjem in iskanjem novih in nenavadnih organizmov v vzorčnih mrežah je bilo kljub temu neizmerno.

  

Zahvaljujemo se za neprecenljivo podporo OŠ Komenda Moste (še posebej učiteljicama Simoni Bežan in Marjeti Kuhar) ter OŠ Mengeš (še posebej učitelja Simona Podborška), brez katerih delavnic ne bi mogli izvesti.

  

Fotografije si lahko prenesete na tej povezavi.

 

Avtorica teksta: Eva Horvat

Vir fotografij: Zavod REVIVO, 2019