Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Pomagajmo žabicam čez cesto 06.03.2019

V petek, 01.03.2019, sta Zavod RS za varstvo narave in občina Mengeš ob cesti Koseze – Mengeš postavili varovalne ograje za dvoživke. 

 

V občini Vodice in občini Mengeš namreč predstavlja odsek ceste Koseze - Mengeš eno izmed cest v Sloveniji, ki ovira selitveno pot dvoživk iz gozda do mrestišča. Spomladi se odpravi iz gozda okoli 1.000 osebkov različnih vrst dvoživk, predvsem krastače in rjave žabe, tudi zelene žabe in pupki, do Phliškega bajerja. Na cesti, ki loči gozd in bajer, prihaja do povoza dvoživk, kar negativno vpliva na ohranjanje populacij ogroženih in zavarovanih vrst dvoživk. Cesta s povoženimi dvoživkami je tudi spolzka in nevarna. Varovalna ograja dvoživkam prepreči dostop do ceste.

  

Za prenos dvoživk preko ceste pa je nujno potrebna pomoč prostovoljcev! Vabimo vas, da se pridružite akciji: Pomagajmo žabicam čez cesto na odseku Mengeš – Koseze!

  

Akcija Pomagajmo žabicam čez cesto poteka vsak dan, od mraka naprej (po 18 uri). S seboj imejte obvezno opremo: ODSEVNI JOPIČ, DOBRO SVETILKO in VEDRO.

Otroci se lahko akcije udeležijo le v spremstvu staršev! Akcije se udeležite na lastno odgovornost. Več o navodilih za prenašanje si lahko preberete na www.pomagajmo-zabicam.si ali facebook strani Pomagajmo žabicam Phliški bajer.

  

Preden se akcije udeležite, preverite vremenske razmere. Dvoživke se do mrestišč odpravijo ob ugodnejših vremenskih razmerah (ob dežju in toplem vremenu – nad 40C).

  

Za lažjo organizacijo se prosim vpišite v tabelo: https://doodle.com/poll/dnf564x5wdgzarse  

Za dodatne informacije lahko pišete na zabice.sinkovturn@gmail.com

 

Pripravila: Nika Hrabar, Zavod RS za varstvo narave