Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Ob Svetovnem dnevu mokrišč 15.01.2020

Manca Šilar: Hraški mlaki – naravoslovna vroča točka

04.02.2020 ob 18 uri v knjižnici Medvode

 

Ob Svetovnem dnevu mokrišč vabljeni na predavanje Mance Šilar, ki je Hraški mlaki v okviru svoje diplomske naloge podrobneje raziskala in nam bo predstavila življenje mlak in njihovo varstvo.

  

Mokrišča so eden od najbolj ogroženih in najhitreje izginjajočih življenjskih okolij in so dom številnih ogroženih rastlin in živali. Za dobrobit človeka pa imajo številne pomembne funkcije.

  

V Hrašah, severovzhodno od Medvod, se nahajata mlaki, ki sta eni redkih mokrišč v tem delu Slovenije. Mlaki sta sekundarnega nastanka, saj sta dolga leta imeli vlogo deponije odpadne vode z bližnje živinorejske farme. Po opuščanju deponije se je razvil sekundarni biotop za različne ogrožene rastlinske in živalske vrste.

  

Hraški mlaki obišče preko 100 različnih vrst ptic, kar predstavlja okoli tretjino vseh opaženih vrst ptic v Sloveniji. Nekatere vrste ptic se na mlakah ustavijo le za kratek čas, druge pa se tu zadržujejo celo leto. Mlaki nudita pticam gnezdišče, zatočišče pri selitvah in bogat vir hrane.

  

Številnim ogroženim dvoživkam služita mlaki kot mrestišče, kjer odlagajo jajca. Ali ste vedeli, da nekatere dvoživke prehodijo tudi kilometer in več, da pridejo do mrestišča?

  

Predavanje bo izvedeno v sklopu LAS projekta “Zgodbe naših mokrišč”. Projekt sofinancirata Evropska Unija, Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Republika Slovenija.