Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Vabilo na premiero filma Pšata - tok življenja 25.10.2021

Vabilo na premiero filma Pšata - tok življenja

  
Ljudje že od nekdaj reke in potoke povezujemo z nitmi našega življenja in življenji naših prednikov ter tokovi, ki jih puščamo našim zanamcem . Reke so bile tu dolgo pred nami in bodo tu, tudi ko nas več ne bo., Ljudje smo se ob rekah naseljevali, z njimi živeli in si z njimi pomagali preživeti in vse kaže, da bo tako tudi ostalo.

  
Film Pšata – tok življenja, je igrano dokumentarni film, ki govori o reki in življenju ob njej. S posebnim pogledom v zgodovino in načinom življenja oriše zgodovino lokalnega življenja. Film pa nas tudi opomni, kako smo tekom industrializacije in digitalizacije spremenili Pšato in kako smo spremenili tudi naš odnos do nje in drugih rek. V pronicljivem filmu mladega lokalnega filmskega ustvarjalca Jaka Korenjaka, lahko podoživite svoja otroška občutja in spoznate kako so Pšato doživljali otroci preteklosti. (Ne)hote se ob tem pojavi neprijeten občutek, da nam je bila, torej mlajšim generacijam, zaradi začrtanega upravljanja voda, vseh neprečiščenih izpustov v reko, pa tudi »sterilnega« načina življenja, vsaj delom odvzeta izkušnja igre v in ob reki.

  
Spomine, ki smo jih v filmu prepletli v eno zgodbo, so prispevali dolgoletni prebivalci Mengša, ki so imeli priložnost živeti in podoživeti neko »drugačno« Pšato, kot jo poznamo danes. Iz srca se zahvaljujemo vsem, ki so z nami delili svoje izkušnje z življenjem ob reki Pšati - Janez Šklep, Tone Benda, Marjan Sitar, Minca Škrlep, Marija (Mimi) Koce in Janko Skok in na ta način omogočili nastanek filma. Ustvarjalcem filma se zdijo te izkušnje neprecenljive, zato film mlajšim generacijam prikazuje kakšna je bila Pšata nekoč in s tem tudi, kakšna je lahko v prihodnje.

  
Vse bralce prijazno vabimo, da se nam pridružite na premieri filma, ki bo v ponedeljek, 8.11.2021, ob 18:00 uri v prostorih Društva Aia. Ogledu filma bo sledila kratka razprava z ustvarjalci. Na dogodku je pogoj PCT obvezen.

  
Dogodek organizirajo Video produkcija Jaka Korenjak s.p., Zavod REVIVO, HD&H in Društvo Aia.
Film je nastal v okviru projekta EVREKA II, ki ga sofinancira Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt EVREKA II se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.

  

Avtorji: E.H., P.P., D.H., J.K.
Foto: M. Dolenc

Prišlo je do napake!