Občina Domžale
Občina Komenda
Občina Medvode
Občina Mengeš
Občina Trzin
Občina Vodice
Evropski kmetijski sklad Evropski kmetijski sklad Skupna Kmetijska politika
Nazaj na seznam

Izmenjava dobrih praks E-nostavno na kolo 25.03.2019

V sredo 20. marca 2019 smo organizirali predstavitev inovativnih dobrih praks na temo uporabe kolesa na poti v službo in za prevoz tovora. 

  

Luka Mladenovič je raziskovalec na področju trajnostne mobilnosti in urbanističnega načrtovanja na Urbanističnem inštitutu RS. Predstavil nam je vseslovensko javno pobudo in kampanjo: Pripelji srečo v službo. S pobudo želijo nagovoriti predvsem tiste, ki se občasno že vozijo v službo s kolesom, da bi to počeli pogosteje. Druga pomembna skupina so tisti, ki o kolesarjenju že razmišljajo, a rabijo spodbudo. Udeleženci se prijavijo na spletni strani pripeljisrecovsluzbo.si in beležijo prekolesarjene kilometre oz. število prekolesarjenih dni. Spoznali smo, kateri so najbolj spodbudni razlogi, ki nas prepričajo, da začnemo kolesariti tudi sami. Predstavljena je bila tudi organizacija kampanje, aktivnosti, medijska sporočila, zanimive intervencije v javni prostor in nagrade, ki jih podjetja ponujajo najbolj zagretim kolesarjem, ki prihranijo največ CO2 izpustov.

 

Marko Beličič vodi socialno podjetje Kooperativa LMC, ki je pred tremi leti v Ljubljani vzpostavila pilotski projekt Zelena dostava - dostava paketov in tovora s kolesi. Gre za res ekološko možnost dostave tovora, ki nima škodljivih emisij, ne povzroča hrupa, zagotavlja trajnostno mobilnost in ohranja mestna jedra čista ter pešcem in kolesarjem prijazna. Spoznali smo njihov način sodelovanja z večjimi ponudniki dostavnih storitev, ki so odgovorni, da naši nakupi prek spleta čim hitreje prispejo na naš dom. Predstavljeni so bili različni mehanizmi in logistika dostave ter različna kolesa in prikolice za prevoz tovora. Prav tako smo bili navdušeni nad poslovnim modelom podjetja, ki sledi logiki socialnega podjetništva in nudenja možnosti zaposlitve za različne družbene skupine.